top of page

 

Het boek eikels

 

Heb uw vijanden lief

Heb uw vijanden lief is in een notendop de boodschap van het boek “Eikels, tegenspelers in jouw verhaal”, een zelfhulpboek voor medewerkers.

Het is geen zoet pleidooi voor het slaafs ondergaan van tegenwerking, noch voor het uitleven van boosheid. Eerder het tegendeel: ergernis vraagt om grondig zelfonderzoek! Mogelijk is het tijd om eindelijk werk te maken van je dromen of prioriteiten te stellen. Vooral boeven en slechteriken – kortweg eikels - kunnen je hierbij helpen. Sneeuwwitje was nooit uit de verf gekomen zonder boze stiefmoeder.

 

Helden en heiligen

Als we onze functiebeschrijvingen mogen geloven, worden wij in het werk omringd door helden en heiligen. Wij zijn aangenomen als getalenteerde teamplayers; het ene moment geduldig en zorgzaam, het andere moment gretig en creatief.

Het punt is… terwijl zij deze geweldige eigenschappen ontplooien, lopen wij tegen anderen op. Want wij zijn niet heilig. En zij zijn geen helden. Althans nog niet. Iedereen streeft weliswaar naar een lange en gelukkige loopbaan, maar onze persoonlijke verhalen lopen door elkaar. Als jij vuur spuwt, omdat je meent met een boze wolf van doen te hebben, denkt hij: “Ha, hier heb ik een draak te pakken.” En een ander kan wel menen dat hij een prins is, maar jij lag helemaal niet te slapen!

 

Vind je tegenspeler

Maar af en toe heb je het geluk dat de ander de ideale tegenspeler is die je nodig hebt in jouw verhaal. Hoe meer je je ergert, hoe groter de potentie van zo’n ‘eikel’. Hij maakt het spannend, hij zet je op scherp. Waar was Harry Potter zonder Draco Malfidus? En zonder Voldemort? Zo bekeken herbergt elke irritatie de mogelijkheid om jou vooruit te helpen. Elk beginnend conflict een aanleiding voor een kleine heldendaad! Vooropgesteld dat je jezelf ziet als hoofdrolspeler… dat wel!

 

Geef jezelf de hoofdrol

Kortom, we botsen voortdurend met onze collega’s als we ons aan het ontwikkelen zijn. En elke botsing kan jouw verhaal een nieuwe, spannende wending geven. Soms ben je eraan toe om een volgende stap te zetten, soms niet. Dan zal je dezelfde vervelende situatie nog wel een paar keer meemaken. Maar op een dag ben je het zat om ‘bespeeld’ te worden. En geef je jezelf een mooie heldenrol in jouw verhaal!

 

Schrijf je mee?

Voor het boek Eikels ben ik op zoek naar levensechte verhalen over slechteriken. Wie haalt jou het bloed onder de nagels vandaan? En wat is daarop jouw antwoord? Kruip je onder een steen of ga je de confrontatie aan? Ik hoor het graag, want foute antwoorden bestaan niet. Elke reactie kan een stap vooruit zijn in je ontwikkeling. Als je maar weet waar je mee bezig bent. Deel je verhalen, dan krijg je van mij een reflectie. Je hoort met welk soort eikel je van doen hebt en welk verhaal hierbij past. Dat kan een film zijn, maar ook een verhaal uit de bijbel of een sprookje. Wie weet helpt het jou vooruit! Of het lucht heel erg op om het erover te hebben ;-).

 

Nelson Mandela: het is maar goed dat ik gevangen ben genomen, anders was ik de zoveelste terrorist geworden die denkt dat je met geweld de wereld kunt veranderen

 

Uiteraard wordt je (anonieme) bijdrage vertrouwelijk behandeld. Je wordt ook niet zomaar geciteerd in mijn boek of publicaties. Daarvoor zal ik altijd uitdrukkelijk toestemming vragen.

Heb uw vijanden lief
Helden en heiligen
Vind je tegenspeler
Geef jezelf de hoofdrol
Schrijf je mee?
eikelsBoek.png
bottom of page