Zoeken
  • Sophie Deleu

Lang en gelukkig met lijstjes


Helemaal in deze tijd van goede voornemens zie je veel lijstjes voorbijkomen op de social media. Tien dingen die je moet doen… of juist moet laten. Om bijvoorbeeld gezond te eten. Of het gaat over de gemeenschappelijke eigenaardigheden van buitengewoon succesvolle mensen.

Ik neem graag kennis van zulke lijstjes. Er gaat soms wijsheid achter schuil, maar vaak ook niet. Dan is het gewoon fijn om even de illusie te hebben dat alles beter gaat als je die paar tips in acht neemt.


Het maken van lijstjes is een oer-menselijk gebruik. Mozes hakte reeds tien geboden uit in stenen tafelen. Handige vuistregels die het nog steeds goed doen. Dus ik heb ook maar eens een lijstje gemaakt van de tien beste adviezen die ik ooit gekregen heb. Het zijn mijn leefregels. Net als de tien geboden.


DE TOP 3


Als alles misgaat, dan genieten we dáár van!

Dit gouden advies kreeg ik van de voormalig hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Als we samen op pad waren, ging alles meestal goed, want hij was een kei. Maar hij verstond ook de kunst van het imperfectionisme. Om een briljant idee ten uitvoer te brengen, moet je risico’s durven nemen. Anders is het niet briljant. En met een steengoed artikel is niet iedereen blij. Anders is het niet spraakmakend. Het advies biedt troost: juist als alles misgaat, ben je goed bezig. Geniet ervan!


Gebeden niet mengen

Ik ben geen expert als het op bidden aankomt. Ik ben zelfs niet buitengewoon religieus. Maar mijn oma wel. Zij kon zó goed bidden, dat ik – samen met de hele familie – ben gaan geloven dat het echt helpt. Zij had de zekerheid van het katholieke geloof, dus ze werd niet gehinderd door twijfel aan haar eigen vaardigheid. Maar ze had wel regels. De belangrijkste: niet twee dingen tegelijk vragen. En dat is eigenlijk wel logisch. Als je een dubieus mengsel van je wensen voorlegt aan een hogere autoriteit, moet je niet verwachten dat je precies krijgt wat je wilt. Wees duidelijk. Doe één wens tegelijk.


Niet tegelijk aandrijven en aan de teugels trekken

Paarden zijn goede leermeesters. Ze doen in principe wat je zegt, want samen ben je een kleine kudde met één leider. En dat ben jij. Doet het paard niet wat je zegt, dan ligt dat dus aan jou. Je bent waarschijnlijk niet duidelijk in je aanwijzingen. Wil je vooruit? Trek dan niet aan de teugels. Wil je halthouden? Drijf dan niet aan. Doe je deze dingen wel tegelijk, dan kan het paard alleen nog omhoog. Met mensen werkt het precies zo. Ze gaan steigeren als je ze opjaagt om resultaten te behalen en tegelijk allerlei drempels opwerpt. Toon respect.


De overige zeven adviezen houd ik even voor me. Anders wordt deze blog te lang. Er is wel één overkoepelende leefregel die ik niet onvermeld wil laten: wees gewoon gelukkig. Ik heb hem van mijn vader. Geluk is niet moeilijk of bijzonder. Het is net als met een vis: als je er hebberig naar grijpt, glipt hij tussen je handen vandaan. Tegenwoordig strooi ik dus een beetje voer om me heen en wacht rustig af. Laat maar komen!


70 keer bekeken0 reacties

© 2018 by EspritDeleu